lauantai 2. tammikuuta 2010

Piparitalo, osa 1

En tiedä kuuluuko tämä varsinaisesti tähän blogiin, mutta onhan tämäkin eräänlaista käsityötä.

Joulun aikoihin tykkään leipoa piparitaloja. Siitä lähtien kun äiti uskalsi antaa kuuman sokerin minun käsiini, olen ollut vastuussa meidän joulun piparitalosta. Siitä lähtien kun olen asunut yksin, olen myös tehnyt omaan kotiini piparitalon omaksi ilokseni. Pari vuotta sitten ystäväni (tämä samainen siis jonka perheeseen tein tänä jouluna joulukalenterin) ilmoitti lapsilleen ettei sinä vuonna jaksanut tehdä piparitaloa. Minä sitten tein sen hänen puolestaan, ja siitä lähtien myös joka vuosi. Tänä vuonna piparitalosta tuli tällainen. Tai voiko tätä enää piparitaloksi kutsuakaan :D


Itse en tätä ole suunnitellut, vaan kaavat ovat kirjasta Ylva Norman & Eva Grane: Piparkakkutalot. Aivan huippu kirja muuten, aion tulevina vuosina toteuttaa joka ikisen kirjan mallin!! Paria on jo kokeiltu.

Taikina puolestaan on kirjasta Jari Jetsonen & Sirkkaliisa Jetsonen: Arkkitehtien piparkakkutalot. Monenlaista piparkakkutaikinaa olen vuosien varrella kokeillut, mutta tämä on piparkakkutaloihin ehdottomasti paras taikina (ilmeisesti suuren sokerimääränsä ansiosta), taikinaa on helppo muotoilla, se ei paistuessa vääntyile ihmeellisiin asentoihin niin kuin jotkut taikinat tekevät, ja sitä on helppo muokata vielä paistamisen jälkeen, heti pellillä kannattaa korjata terävällä veitsellä seinät suoraan, mutta kevyt raastaminenkin palojen jäähdyttyä on varovasti mahdollista. Teen yleensä 1,5-kertaisen annoksen, mutta se riittää jo helposti tällaiseen linnaan ja useampaan pieneen taloon. Tässä vielä oma versioni tästä taikinasta (olen esim. laittanut itse enemmän mausteita kuin alkuperäisessä ohjeessa, vaikka se ei taikinasta sen parempaa syötävää teekään):

Piparitalotaikina:
200 g margariinia
5 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä, johon sekoitetaan 1 rkl pikakahvia
1 rkl inkivääriä
1 rkl neilikkaa
1 rkl kanelia
1/2 rkl pomeranssinkuorta
1/2 ruokasoodaa
13 dl vehnäjauhoja

Sulata margariini kattilassa. Lisää sokeri, siirappi ja vesi sekä mausteet. Anna kiehua pienellä lämmöllä jonkun aikaa, jotta mausteet sulavat kunnolla. Ota kattila liedeltä. Sekoita sooda ja jauhot keskenään. Tämän jälkeen sekoita jauhoseos taikinaan. Sähkövatkaimen taikinakoukut ovat tässä oivallinen apuväline. Tämän jälkeen ohjeessa lukee, että "taikinasta tehdään nyrkinkokoisia palloja, jotka kääritään muovikelmuun ja pannaan yöksi jääkaappiin." Olen kyllä itse sitä mieltä, että taikinan voi myös jättää kattilaan ja laittaa kattilan jäähdyttyä sen jääkaappiin. Seuraavana päivänä kattila kannattaa ottaa pari tuntia ennen leipomista lämpimään, jotta taikina lähtee helpommin irti kattilasta. Tosiaan taikina on seuraavana päivänä valmis leivottavaksi.

Tässä vielä lisää kuvia piparilinnasta.Piparitalon tekeminen ja sen kokoaminen on mielestäni kivaa, mutta koristelu on tylsää. Oma tapani on koristella palaset ennen kuin kiinnitän ne toisiinsa, koska muuten varsinkin isot karkit valuvat pitkin seiniä. Tähänkin olisi joku luovempi ihminen saanut paljon hienommat karkit laitettua... mutta toisaalta, kummipoikani ja hänen veljensä olivat taas aivan innoissaan linnasta ja koristeltiin lopuilla karkeilla vielä lasten kanssa yhdessä lisää.

Ei kommentteja: